As you method Nithurst Farm, architect Adam Richards’ new space, the sheep glance up suspiciously from their grazing. You are feeling like an outsider.

Sitting in the course of the undulating Sussex nation-state, the home appears to be like extra like a work of railway viaduct or a bit of of agricultural or business infrastructure left over from some difficult to understand function than a traditional residing. It could also be a smash, the stray stays of a Roman villa.

This can be a vital new nation space — an atypical factor in a rural English panorama, the place the default is the faux-historical brick field, with its gates and garages — and it’s been closely garlanded.

Shortlisted for The Royal Institute of British Architects’ Area of the 12 months and the Manser Medal, receiving awards from Riba’s south-east area and the South Downs Nationwide Park, it has additionally simply been named Wallpaper’s Best possible New Non-public Area for 2020.

With its intriguing brick arches and apparently stepped profile, the home echoes two Victorian follies that sit down both sides of the encompassing hills, simply out of view. However extra unexpected is that the home used to be partially impressed via the condensed existential bleakness of one of the vital unsettling motion pictures ever to had been dedicated to celluloid.

Richards is an admirer of film-maker Andrei Tarkovsky’s intense visions explored in his 1979 movie Stalker. The movie follows an tour right into a mysterious post-industrial panorama resulting in a revelation — or possibly a loss of revelation — in what is named The Zone.

It used to be a cursed film: the director, solid and group have been matter to illness and now and again loss of life after filming, which used to be attributed partly to the poisonous Soviet business panorama by which it used to be filmed.

Excluding the farm animals grids and a bit dust, there may be not anything at Nithurst Farm to check the hard adventure of Tarkovsky’s pilgrims. To achieve the room by which wants are fulfilled, Tarkovsky’s explorers traipse thru picturesque nation-state by which nature has taken again keep watch over from trade.

So what’s Richards’ area of transformation? It seems to be a really nice lounge with a view of the woods.

Constructed at the web page of a 19th-century cottage that were prolonged and, in step with Richards, very much altered, the brand new space sits in a courtroom finished via a small vary of agricultural constructions, one among which comprises his administrative center.

The staircase, with its mysterious top-light, references an escalator moving the newly dead towards the afterlife, a scene in Andrei Tarkovsky's film 'Stalker'
The staircase, with its mysterious top-light, references an escalator shifting the newly lifeless in opposition to the afterlife, a scene in Andrei Tarkovsky’s movie ‘Stalker’ © Brotherton Lock

The entrance door, set right into a chamfered nook, is unassuming. After a small porch, the customer turns right into a grand, double-height area on the middle of the home with a kitchen at its centre, a playroom at one finish in the back of a specifically designed, high-backed settle and pair of chunky concrete blocks to both sides.

There’s something city about its inner, which Richards, 52, describes as one of those town sq.: social, noisy, heat. Mundane purposes equivalent to washing rooms and cloakrooms, which would possibly usually be positioned discreetly on the finish of the home, are right here housed proper on the heart, in the ones concrete towers.

Status within the centre and leaning at the slate-topped island unit (repurposed from an previous billiard desk), the sunshine assets are enigmatic and unseen. That is a particularly spectacular area with, as Richards suggests, an city scale on the middle of an excessively rural construction, and hints of the numinous illumination of a church, strengthened via the fragments of non secular sculpture that Richards and his spouse have gathered.

It inspires the association of a conventional medieval corridor space with lots of the motion happening in a double-height centre — an influence strengthened via a minstrel’s gallery-type opening at the stairs above, having a look down at the central area.

The central hall, inspired by this scene from Andrei Tarkovsky’s film ‘Stalker’
The central corridor, impressed via this scene from Andrei Tarkovsky’s movie ‘Stalker’ © Brotherton Lock
Stalker (1979) Aleksandr Kaydanovskiy *Filmstill - Editorial Use Only* CAP/KFS Image supplied by Capital Pictures
© Capital Footage

It’s within the spatial development that the architect articulates his love for Stalker. The movie’s maximum placing scene is of a cavernous corridor, its surface piled with dunes of white powder, possibly salt or sand. This is a area made chic via its scale and proximity to the overall vacation spot — The Zone.

Nithurst’s central corridor used to be impressed via that filmic area, with its concrete pillars, tricky fabrics, unseen assets of sunshine and via a scale that turns out to position it nearer to a sacred than a home area.

And it means that the overall area — the lounge — is the place desires come true; a room that might comprise no matter one would possibly need.

A narrow pair of double doorways, flung open theatrically directly to that lounge — which seems to be a sublime, double-aspect area centred round an elemental, darkish hearth, with one arched and one large oblong window.

One wall, intriguingly, is roofed with centuries-old tapestries, their light, gorgeous colors in some way chiming with the onerous concrete surfaces of the opposite partitions and much more with what would possibly appear an strange juxtaposition.

A view of the Sussex countryside from the living room
A view of the Sussex nation-state from the lounge © Brotherton Lock

On peak of the tapestries are superimposed a sequence of framed geometric research via artist Robert Mangold, their colors echoing the light sun shades of baroque scenes and legendary figures in enchanted forests. Some of the works (picked up for a music at an area public sale space) presentations a stepped shape and used to be, Richards tells me, the foundation for the profile of the home itself.

There may be one ultimate cinematic conceit and it comes to a shifting and deeply non-public tale. The architect’s father, a pilot, used to be killed in a airplane crash when Richards used to be 5 months previous.

So when he encountered Powell & Pressburger’s breathtaking 1946 movie A Subject of Lifestyles and Demise, a few pilot making an attempt to make a case for himself to be introduced again from heaven to earth, it inevitably struck a chord.

Some of the movie’s central motifs is the escalator shifting the newly lifeless (nonetheless unaware they have got handed over) in opposition to the afterlife. Richards has now not fairly put in an escalator within the Sussex nation-state, however the central stair that leads from the primary to the second-floor bedrooms is suffused with a mysterious top-light and makes a dramatic gesture on the centre of the residing — his connection with that unforgettable celluloid adventure.

The youngsters’s rooms and main bedroom are at the first surface and up above there are two additional bedrooms, one among which is Richards’ personal, a tub and bathe room which is on the best possible level of the home — “one of those ritual cleaning”, he suggests.

The living room is ‘a room that could contain whatever one might want’
The lounge is ‘a room that might comprise no matter one would possibly need’ © Brotherton Lock

Each and every component of this space has been regarded as and designed with care, that means and a focus to the realities of on a regular basis existence. The brick partitions would possibly had been unremarkable, but Richards has controlled to do one thing surprising with them.

The arched home windows characteristic reputedly random patterns of darker, extra burnt bricks round one edge. Richards compares them to “cool animated film movement blur”, an offer that the home is shifting within the panorama, its ranges and openings moving.

The home tapers quite, virtually imperceptibly in opposition to the rear, which supplies every room one of those theatrical false standpoint, main the attention inexorably in opposition to a last vacation spot and the movement up throughout the structure.

Bookshelves are constructed into each and every corner and the tip wall, framing doorways and showing virtually as portals themselves. And the rear facade is one thing totally other to what would possibly had been anticipated. As a substitute of extra arches, it adjustments language and looks as a grid of oblong home windows in a quite folded wall with a flourish of darkish bricks describing a cross-hatching of the skin.

Area & House Unlocked

Welcome to a brand new publication for sensible other people within the assets marketplace and inquisitive about design, structure and interiors. Each and every Friday, to your inbox.

Join right here with one click on

It by chance seems, Richards tells me, as a hash-sign “which I hadn’t realised however then in fact fairly preferred, a bit little bit of the trendy international within the Sussex panorama”.

It could be that, however it’s also the reappearance of such a lot of reputedly acquainted motifs that makes this space one of these uncommon pleasure. It appears to be like adore it would possibly had been tailored from some peculiar construction that used to be already provide and embedded within the nation-state for possibly a century of 2.

Phase folly, section revived smash, section idyll and all-contemporary house, it could be a type for methods to reconcile the architectural languages of position, time, subject matter and modernity.

3 of the most efficient constructions via Adam Richards

Ditchling Museum of Artwork + Craft

Ditchling Museum of Art + Craft Photo credit – Brotherton and Lock
© Brotherton Lock

Reusing a sequence of previous constructions together with a faculty and a derelict cart resort, the expanded museum redefines the threshold of a village inexperienced with a sequence of constructions housing works via Eric Gill, David Jones and Edward Johnson. A chic intervention in a mild context (pictured above).

Challenge Corridor, Sussex

Mission Hall south elevation
© Brotherton Lock

A curious and compelling space (pictured above) that mashes up bits of gothic, classical and agricultural structure however abstracts them to the level that they turn into ghosts somewhat than representations. It appears to be like as despite the fact that Richards will have used the stripped shells of a chapel however it’s, actually, an artistic amalgam.

Museum of British Folklore

This stays unbuilt — it will by no means get constructed, actually. However running with Simon Castrin, Richards’ thought is to create a posh, constructed expression of the peculiar box of folklore. In all probability without equal rural venture, the design includes a plan just like the face of a compass set in dense wooded area. It extracts probably the most strangest excesses of folks craft, from caravans to witchcraft, to create a peculiar, occult museum.

Edwin Heathcote is the FT’s structure critic

Observe @FTProperty on Twitter or @ft_houseandhome on Instagram to know about our newest tales first. Pay attention to Tradition Name, the FT’s transatlantic tradition podcast, which interviews other people moving tradition in London and New York. Subscribe at feet.com/culture-call, Apple Podcasts, Spotify or anywhere you pay attention to podcasts.



Supply hyperlink

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.